Naši Farmáři
Naše fermáře osobně známe a navštěvujeme. Vybíráme projekty, farmy a farmáře, kteří souzní s našimi hodnotami, a ty podporujeme napřímo skrze direct trade tím, že od nich vykupujeme hotový produkt, 100% kakaovou pastu. Tak totiž zůstane více prostředků v místě původu, než kdybychom kupovali kakaové boby, a zpracovávali je v Čechách. A to nám dává smysl
Peru Chuncho
Farmáři Beatriz, Jorge, Teodolfo, Aurelio, Paulino & jejich komunita
Tam, kde se divokost hor setkává s úrodnou džunglí Horní Amazonie.
Farmáře jsme měli tu čest poprvé navštívit v říjnu 2023. Žijí velmi prostě, v harmonii s přírodou a s velkou péčí zachovávají tuto původní odrůdu, která plodí menší lusky s velmi vytříbenou a nezapomenutelnou chutí. Kakao Chuncho je nejen lahůdkou pro všechny vaše smysly, ale také podporou pro tyto farmáře, kteří ctí a respektují tradice a přírodu.
Mexiko, Soconusco
Farmáři Maria, Felipe & komunita
Tam, kde roste kakao jemné jako samet
Vzácné kakao Criollo Blanco přivážíme do Čech přímo od farmáře z jižního Mexika. Toto kakao roste v malebné oblasti Soconusco, kde kakaovníky mají výhled na nekonečný Tichý oceán. V roce 2021 jsme měli tu čest navštívit farmu a projít se mezi stromy, které rodí tento opravdový poklad. Když nám farmář nabídnul čerstvé kakao přímo ze stromů, jemná chuť bílých bobů nás okamžitě uchvátila a zůstala s námi jako vzpomínka na ten kouzelný okamžik. Stali se z nás přátelé a od té doby farmáře pravidelně navštěvujeme.
Peru Piura
Farmáři Ramón & Thomas a jejich komunita při Bosques Secos Salitral
Tam, kde se z vyprahlých hor stal úrodný kakaový ráj
V roce 2023 jsme měli tu čest poprvé navštívit farmáře osobně a na vlastní oči zažít jejich vášeň a péči o kakaovníky. Jejich úsilí zachovává tuto vzácnou odrůdu kakaa a proměňuje suché horské údolí v úrodnou polykulturní oázu. Viděli jsme, jak se místní mládež nyní učí dovednosti, jako je ekologické zemědělství a řízení školky, což přispívá k udržitelnému rozvoji a posiluje vazby mezi generacemi. Ženy z kooperativy vyrábějí organická hnojiva pro pěstování kakaa. Během naší návštěvy jsme se zúčastnili školení zaměřeného na udržitelné agrolesnictví, kde se předávaly klíčové znalosti o pěstování kakaa v souladu s přírodou a ochranou místního ekosystému. Farmáři v oblasti mají obrovskou podporu od své kooperativy, která jim poskytuje nejen odborné vzdělání, ale také přístup k „bance“ původních druhů stromů, které sázejí spolu s kakaovníky. Farmáři tak pěstují vedle kakaa i ovoce pro potřeby svých rodin, a palo santo, které jim zajistí stabilní příjem na stáří a jistotu, že jejich úsilí bude oceněno i dlouho poté, co přestanou aktivně pracovat na svých kakaových farmách.
Filipíny
Farmář Pastor & jeho rodina a vesnická komunita
V zelených horách ostrova Mindanao
V horské vesnici v srdci divoké přírody se Pastor – farmář a farář v jedné osobě – stará nejen o kakaovníky, ale i o svou komunitu s neuvěřitelnou vášní a oddaností. Když jsme jej na této permakulturní farmě v roce 2022 navštívili, cítili jsme v každém kousku půdy hluboké spojení mezi kakaem a lidmi, kteří jej pěstují.
Kostarika
Farmář Don Donald & jeho rodina
Tam, kde se tradice pěstování kakaa předává z generace na generaci.
Farmář Don pěstuje kakao na rodinné farmě v oblasti Upala. V roce 2022 jsme se s Donem poprvé setkali přímo na jeho farmě a učarovalo nám, s jak hlubokou péčí a znalostí přistupuje ke každému jednotlivému kakaovníku. Jakoby každý strom a snad i lusk znal a sledoval, jak rostou. Pěstování kakaa je v jeho rodině tradicí – některé kakaovníky vysázel ještě jeho dědeček.