Benefity kakaa
Kakao pod mikroskopem: co obsahuje a proč je zdraví prospěšné
Kakao obsahuje mnoho cenných látek, zařaďte jej do svého jídelníčku, protože:
- Obsahuje vysoký obsah antioxidantů (více než lesní ovoce nebo zelený čaj!)
- Dodává tělu důležité minerály (železo, zinek, měď, hořčík, vápník, draslík)
- Je bohaté na zdravé tuky
- Má stimulující, energetizující a harmonizující účinky
- Podporuje koncentraci a kreativitu
- Působí jako přírodní antidepresivum
- Působí afrodiziakálně
- Může zmírnit příznaky PMS a menstruační bolesti
- Stimuluje proudění krve
- Snižuje vysoký krevní tlak
- Díky vysokému obsahu hořčíku uvolňuje napětí ve svalech
Anandamid "molekula blaženosti"
Název pochází ze sanskrtu, kde slovo Ananda znamená blaženost. Anandamid se v těle (v mozku) přirozeně vytváří při dechových technikách (jóga, Wim Hof) a při fyzickém aerobním cvičení, způsobuje ten extatický pocit po dlouhém běhu známý jako “runners high”. Kakao je snad jediná potravina, která endogenní kanabinoid anandamid obsahuje a může jej tělu dodávat. Anandamid působí proti depresím, podporuje pocity štěstí a euforie, tvorbu nervových buněk, paměť, ovlivňuje vnímání bolesti a podporuje chuť k jídlu. Anandamid je první z endokanabinoidů, který byl v roce 1992 popsán a pojmenován, za přispění českého chemika Lumíra Hanuše.
Thebromin
Theobromin je hořký alkaloid odpovědný za stimulační účinky kakaa. V našem kakau ceremoniální kvality je obsažen ve větších koncentracích, v menší míře se vyskytuje například i v těchto rostlinách: guarana, yerba maté, wayusa. Po stromu kakaovníku (Theobroma cacao) nese také jméno. Molekulárně je podobný kofeinu (chemicky patří do stejné třídy metylxantinů). Kofein kakao také obsahuje, ale v jen malém množství. Theobromin má jemně stimulační a uzemňující účinky, na rozdíl od kofeinu má déle trvající a jemnější efekt, bez prudkého vrcholu a poklesu. Uvádí se, že jeho stimulační účinky jsou ve srovnání s kofeinem jsou čtvrtinové.Na energetické úrovni kakao otevírá srdce a prohlubuje pocity vděčnosti, lásky, blaženosti. Na fyzické úrovni tento proces podporuje právě Theobromin. Stimuluje kardiovaskulární systém (na rozdíl od kofeinu, který stimuluje nervový systém). Rozšiřuje cévy a zvyšuje tak průtok krve až o 30%, což zlepšuje vstřebávání dalších hodnotných látek a živin v kakau hojně obsažených. Proto se také doporučuje kombinovat kakao s dalšími bylinami, aktivními houbami a superpotravinami, tělo z nich má ještě větší užitek. Theobromin silně aktivuje srdce a tělo, uvolňuje svaly a vytváří tak prostředí pro transformaci (zvláště při dávkách 30-40 g kakaa, které se používají při ceremoniích). Rozšiřuje také průdušky a pomáhá tak při akutních virózách i chronických dýchacích potížích (astma). Stimuluje některé části nervové soustavy, podporuje soustředění, koncentraci a zároveň pocity klidu a pohody.
Vysoký obsah antioxidantů
Kakao má jednu z nejvyšších hodnot na stupnici ORAC, která se používá k měření obsahu antioxidantů v potravinách. Je přímo nabité antioxidanty. Mezi ně patří i flavonoly, díky nimž má kakao hořkou chuť. Kakao chrání naše srdce a kardiovaskulární systém. Je dobré pro pružnost našich krevních cév a zvyšuje průtok krve v celém těle včetně našeho mozku.
Bohaté na minerály
Kakao obsahuje široké spektrum minerálů zásadních pro naše plné zdraví: hořčík, železo, draslík, zinek, měď, vápník, selen, fosfor a mangan a síru. Hořčík, alkalický minerál důležitý pro detoxikaci, potřebuje každá naše buňka, a obecně je nejvíc nedostatkovým minerálem, zvláště u žen. Žádná jiná potravina neobsahuje tolik hořčíku jako čisté kakao. Podporuje naše srdce, uvolňuje svaly a stimuluje mozkové funkce. Síra, také v kakau hojně obsažena, podporuje tvorbu a obnovu kolagenu a keratinu (zdravý růst vlasů, nehtů a kůži).
Kakaové máslo - zdroj zdravých tuků
Zhruba 50% hmotnosti kakaové hmoty tvoří kakaové máslo, které je pro naše tělo zdrojem zdravých tuků. Mnohé živiny, aby se mohly v těle dobře vstřebat, se potřebují navázat na tyto tuky. Proto je tak zásadní rozdíl mezi kakaovým práškem, kde je kakaové máslo odděleno a kusem ceremoniálního kakaa, které je velmi komplexní potravinu.
Pozitivní vliv na soustředění a kreativitu
Kakao má pozitivní vliv na naši náladu a na funkci našeho mozku, snižuje stres, zvyšuje naše soustředění, energii a dostává nás do tvořivého “flow”. Zvyšuje naše libido, eliminuje stavy úzkosti a může být dobrým pomocníkem při stavech deprese.