Jak připravit tradiční, lahodné napěněné kakao
Naše kakao je o pocitu = Je to moment klidu, kdy si můžete vychutnat čistou 100% chuť kakaa, která vás na chvíli odvede od všeho kolem. Přenáší vás do míst, kde kakao roste a kde farmáři do každého bobu dávají svou péči a lásku. Dovolte si to.
Kolik kakaa na jednu porci?
Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme na šálek 200ml:
- 10 - 20g: slabší dávka jako alternativa kávy či čaje
- 20 - 30g: střední ceremoniální dávka
- 30 - 50g silná ceremoniální dávka
Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ
Čím kakao dochutit
- Koření: skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek … přidejte buď jeden druh nebo kombinaci
- Byliny: výborné byliny do kakaa jsou: Maca, Lucuma, Moringa, Ashwagandha, Shatawari,
- Medicinální houby: prášek Reishi, Cordyceps
- Na doslazení: agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukr, kokosový nektar, med
- Pro jemnou a vláčnou chuť: přidejte trochu kokosového mléka, lžičku kokosového oleje, nebo rostlinné mléko (ovesné, mandlové, rýžové) v libovolném poměru k vodě. Nápoj můžete také připravit jen z rostlinného mléka, bez vody.
- Na ozdobení: šálek kakaa posypte jedlými květy nebo práškem z okvětnách lístků růže.
Tady se otevírá prostor na vaši kreativitu. Doporučujeme také ochutnat čistou chuť našeho kakaa rozšlehaného pouze ve vodě, bez dalších ingrediencí. A samozřejmě, nejlepší voda pro přípravu kakaa je pramenitá voda ze studánky.
Základní návod na přípravu kakaového nápoje
- Blok kakaa nakrájíme nožem na menší kousky, aby se dobře rozpustilo. Pro snadnější přípravu nebo na cesty vyzkoušejte kakao hoblinky Guatemala nebo kapičky Peru. Snadno odměříte dávku a nebudete potřebovat prkénko a nůž.
- Potřebné množství (najdete ho na etiketě balíčku, ale většinou se jedná o 15g na 150 až 200 ml) vložíme do hrníčku nebo konvičky, zalijeme horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Kakao nevaříme. Aby se zachovaly cenné látky v kakau, voda by neměla přesáhnout 80°C.
- Lahodné kakao má krémovou konzistenci a je krásně napěněné. Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka (seženete v domácích potřebách nebo v IKEA) nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.
Tipy pro tradiční přípravu kakaa: ve střední Americe se používá Molinillo, ruční dřevená kvedlačka, která je součástí naši sady pro ceremonie. Nebo vyzkoušejte původní přípravu kakaa z dob starých Mayů: našlehaného nápoje dosáhli dlouhým přeléváním kakaa z misky do misky ღ