Zdarma doprava na objednávky od 3300,-

Jak připravit tradiční, lahodné napěněné kakao

Naše kakao je o pocitu = Je to moment klidu, kdy si můžete vychutnat čistou 100% chuť kakaa, která vás na chvíli odvede od všeho kolem. Přenáší vás do míst, kde kakao roste a kde farmáři do každého bobu dávají svou péči a lásku. Dovolte si to.

Kolik kakaa na jednu porci?

Každý jsme jinak citlivý, ale obecně doporučujeme na šálek 200ml:

  • 10 - 20g: slabší dávka jako alternativa kávy či čaje
  • 20 - 30g: střední ceremoniální dávka
  • 30 - 50g silná ceremoniální dávka

Pro stále více z nás se kakao stává vítanou alternativou kávy nebo čaje pro vzácné chvilky zastavení během dne a na podporu kreativního “flow”. Největší benefity kakaa pocítíte při pravidelné a vědomé konzumaci. ღ

Čím kakao dochutit

  • Koření: skořice, kardamon, chilli, zázvor, kurkuma, anýz, muškátový oříšek … přidejte buď jeden druh nebo kombinaci
  • Byliny: výborné byliny do kakaa jsou: Maca, Lucuma, Moringa, Ashwagandha, Shatawari,
  • Medicinální houby: prášek Reishi, Cordyceps
  • Na doslazení: agávový sirup, javorový sirup, kokosový cukr, kokosový nektar, med
  • Pro jemnou a vláčnou chuť: přidejte trochu kokosového mléka, lžičku kokosového oleje, nebo rostlinné mléko (ovesné, mandlové, rýžové) v libovolném poměru k vodě. Nápoj můžete také připravit jen z rostlinného mléka, bez vody.
  • Na ozdobení: šálek kakaa posypte jedlými květy nebo práškem z okvětnách lístků růže.

Tady se otevírá prostor na vaši kreativitu. Doporučujeme také ochutnat čistou chuť našeho kakaa rozšlehaného pouze ve vodě, bez dalších ingrediencí. A samozřejmě, nejlepší voda pro přípravu kakaa je pramenitá voda ze studánky. 

Základní návod na přípravu kakaového nápoje

  1. Blok kakaa nakrájíme nožem na menší kousky, aby se dobře rozpustilo. Pro snadnější přípravu nebo na cesty vyzkoušejte kakao hoblinky Guatemala nebo kapičky Peru. Snadno odměříte dávku a nebudete potřebovat prkénko a nůž.
  2. Potřebné množství (najdete ho na etiketě balíčku, ale většinou se jedná o 15g na 150 až 200 ml) vložíme do hrníčku nebo konvičky, zalijeme horkou vodou nebo rostlinným mlékem. Ideální teplota vody je 70-80°C, kakao se krásně rozpustí. Kakao nevaříme. Aby se zachovaly cenné látky v kakau, voda by neměla přesáhnout 80°C.
  3. Lahodné kakao má krémovou konzistenci a je krásně napěněné. Pro našlehání použijte elektrický ruční pěnič mléka (seženete v domácích potřebách nebo v IKEA) nebo obyčejnou nerezovou šlehací metličku. Kakao můžete také rozmixovat mixérem, zvlášť pokud připravujete více porcí.

Tipy pro tradiční přípravu kakaa: ve střední Americe se používá Molinillo, ruční dřevená kvedlačka, která je součástí naši sady pro ceremonie. Nebo vyzkoušejte původní přípravu kakaa z dob starých Mayů: našlehaného nápoje dosáhli dlouhým přeléváním kakaa z misky do misky ღ